Over een zevendaagse reis in het stress & burn-out landschap. Dag 3: topsport-,vuurwerk- en kaarsenergie. Met recepten voor het opkrikken van je eigen veerkracht.

Tijdens de derde lesdag werkten we verder op het thema energieniveau. Een leuke oefening die bij me is blijven hangen, is het tekenen van je eigen energieverloop. Ik nodig jullie dan ook graag uit om dit ook eens te doen! Hoe zag jouw energieverloop er de afgelopen week uit? Is er een rode lijn op te merken? Springen bepaalde dagen er uit? Wat zegt dit alles over jou? Ben je tevreden met je verloop of wil je hierin verandering brengen? 

Ik moest ook aan deze oefening terugdenken door het woelige verloop van de afgelopen dagen. Of hoe onderbroken nachten door onze kleine Juliette, een ernstig auto-ongeluk (gelukkig met zo goed als enkel materiële schade), een zieke Noah en veel deadlines op het werk toch wel een portie onrust en stress met zich meebrachten. En me tegelijk nogmaals deden beseffen hoe belangrijk het is om dagelijks goed over je eigen energieniveau te waken zodat je veerkrachtig genoeg bent om met (onverwachte) tegenslagen en moeilijkheden om te kunnen. 

23476712_10155924352938118_977654151_n

Recupereren van topsport

b817d01879e41b3503deddfc7880a25b

Velen van ons zijn bewust of onbewust kampioen in “topsport” (lees: knappe realisaties op het werk en/of thuis, of het nu over mooie professionele projecten of hobbyprojecten, intens ouderschap, intensieve zorg voor anderen,  … gaat). Maar vergeten tegelijk dat topsporters ook bewust lang recupereren na een topprestatie. En je jezelf dat dus eigenlijk ook moet gunnen. You can’t pour from an empty cup.  

Vuurwerkenergie

8f845b8993e7fe45a66f42476972834e

Anderen verschieten vanuit hun persoonlijkheid of door de context waarin ze leven nogal wat “vuurwerkenergie”: hoge pieken, diepe dalen. Op zich niets mis met een goed vuurwerk af en toe (ik ben ook fan ;-),  wel kan dit – vooral wanneer dit echt een patroon wordt-  heel intensief en energievretend zijn voor jezelf.  

Kaarsenergie

808e4e3214824e392c7af79017da07bf

Misschien is het wel zinvol (zeker met de winter en kerst in het vooruitzicht;-) om af en toe een beetje meer kaarsenergie in te bouwen. Of een zacht vlammetje dat rustig en gebalanceerd maar energiek flikkert…

Recepten voor het opkrikken van je eigen veerkracht

Jammer genoeg bestaat er geen kant-en-klaar- recept voor het opkrikken van je eigen veerkracht.  Om je persoonlijke recept samen te stellen is het vooral belangrijk trouw te blijven aan jezelf, goed naar je eigen lichaam te luisteren en op zoek te gaan naar jouw energiegevers. Met een goede mix van fysieke, emotionele, mentale en relationele aspecten.

Benieuwd naar mijn kookpot voor het opkrikken van mijn veerkracht?

Fysiek: af en toe een frisse neus halen, een warm bad, genieten van een lekkere kop koffie of een stukje taart – emotioneel: ik ben dol op positieve en inspirerende quotes – mentaal: bloggen, een goed boek lezen en leuke DIY-projectjes – relationeel: knuffelen met mijn kiddies en etentjes met mijn man.

Wat zit er in jouw kookpot?

 

 

 

tussenbanden-08

Bron foto’s: Themamacave, Pinterest en Homedecostore

Een gedachte over “Over een zevendaagse reis in het stress & burn-out landschap. Dag 3: topsport-,vuurwerk- en kaarsenergie. Met recepten voor het opkrikken van je eigen veerkracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s