Vind je Ikigai

Heb jij je Ikigai, naar analogie met het bekende Japanse begrip dat staat voor de reden waarom je elke dag je bed uit komt, al gevonden?

Heb je een job waarin je kan doen waar je goed in bent (= competentie) én energie van krijgt (= talent), ervaar je je werk als betekenisvol (= purpose) en voel je je zowel financieel als persoonlijk gewaardeerd? 

Geen zorgen als je nog niet op alles volmondig ja kan antwoorden, je ikigai vinden vraagt best wel wat reflectie en impliceert soms ook het maken van bewuste keuzes. 

Op zoek naar je eigen kompas

Een boeiende methodiek die hierbij kan helpen, is het Keuzekompas. Doorheen 4 routes ga je op zoek naar je innerlijk kompas om bewust keuzes te kunnen maken die aansluiten bij je eigen sterktes en dromen.

Ik kwam voor het eerst in contact met deze methodiek toen ik de organisatie The Future Generation leerde kennen. Zij ondersteunen individuen, teams en organisaties om keuzes te maken die passen bij hun identiteit en innerlijk kompas. Ze geloven erin dat hoe vroeger jongeren bewust worden van hun eigen kompas, hoe duurzamere keuzes ze kunnen maken in functie van hun toekomstige loopbaan en levensweg.

Inside out denken, werken en leven

De afgelopen jaren mocht ik zelf in verschillende contexten de kracht van dit inside-out werken ervaren: ik merk zowel in loopbaantrajecten als in het begeleiden van mijn studenten dat veel mensen zich vooral richten op hun doelen, maar te weinig stilstaan bij waarom ze deze willen bereiken en of deze passen bij hun identiteit én hun ook persoonlijk voeden.

Te weinig geconnecteerd zijn met je innerlijk kompas kan er toe leiden dat je onrustig in het leven staat en het gevoel hebt geleefd te worden door de waan van de dag of verwachtingen van anderen. In extremere omstandigheden kan een langdurige disconnectie met je eigen kompas leiden tot stress- en burn-out problematieken.

Allemaal goede redenen dus om voldoende stil te staan bij je eigen verhaal, je eigen dromen en behoeften!

We vellen een oordeel over onszelf op basis van doelen in plaats van te kijken naar onze identiteit, wie we echt zijn aan de binnenkant en waarom we bepaalde dingen doen.

Het beste recept voor onzekerheid en ontevredenheid, want er zal ongetwijfeld altijd iemand zijn die meer verdient, meer vrienden heeft, beter werk aflevert, slimmer, slanker, mooier, grappiger, rijker, creatiever is dan wijzelf.

Uit ‘Als je niets verandert, verandert er niets’ van Prof. dr. Erik Franck

Het Keuzekompas in de praktijk

Benieuwd naar hoe zo’n Keuzekompas-traject er in de praktijk uit kan zien? Ga dan zeker eens kijken naar onderstaande voorbeelden van mijn Vives-studenten wellbeing en vitaliteitsmanagement. Zij gingen het afgelopen semester creatief aan de slag op zoek naar hun eigen kompas.

Wil jij ook graag aan de slag met je eigen Keuzekompas? Neem dan zeker contact op voor een verkennende afspraak!

#unicornyourwork #unicornyourmind

Vind je Ikigai! The Japanese answer to a life of purpose!

2 gedachten over “Vind je Ikigai

 1. Hey Tineke,

  Hoe gaat het nog met jou?

  Bedankt voor deze inspirerende nieuwsbrief! Ik heb zelf het boekje liggen ‘vind je ikigai’, maar was er nog niet toe gekomen om het te lezen, dus bij deze heb ik het terug bovengehaald 😊 Ook die keuzekompas tool lijkt me interessant om in mijn loopbaancoachtrajecten toe te passen en ik heb eens geïnformeerd bij The Future Generation.

  Groetjes,

  Sofie

  [signature_1471804646]

  Like

  1. Hoi Sofie, sorry voor de late reactie, je berichtje was precies even aan mijn aandacht ontsnapt. Leuk om je nog eens te horen!
   En ja, ik vind het Keuzekompas een heel waardevolle tool. Ik hoorde ook van Olivia dat je o.a. voor Effectis werkt? Kleine wereld! 🙂 Hier gaat alles z’n gangetje, ik ben blij met de combi lesgeven en praktijk. Groetjes en tot hoors, Tine

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s