Nooit meer te druk

De herfst is in het land. Een ideaal moment om lekker cosy onder een dekentje met een goed boek op de bank te kruipen. Ik profiteerde van de afgelopen dagen herfstvakantie om er alvast eentje uit te lezen.

“Een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld”, beloofde Tony Crabbe, auteur van het boek ‘Nooit meer te druk’ op de kaft. Gewaagd dacht ik bij mezelf!

Hierbij mijn top tien nooit- meer- te- druk – tips na het lezen van deze bestseller, met per tip een persoonlijke reflectievraag. Om over na te denken, zeker in deze vreemde Corona-periode, waarbij tijd heel ongekende dimensies kent!

  1. Timemanagement werkt niet. Hoe beter je wordt in timemanagement, hoe meer je gedaan krijgt maar ook hoe drukker je het krijgt en hoe minder je leert écht prioriteiten te stellen. Dus in plaats van je timemanagement aan te pakken, durf keuzes te maken. Wat is écht belangrijk voor jou om je beschikbare tijd gefocust aan te besteden?
  2. Druk zijn is de makkelijke keuze. Druk zijn vloeit vaak voort uit passieve keuzes of sociale normen. Wat heb jij nodig om zelf bewust meester te zijn over je eigen agenda?
  3. Email als de televisie van de werkplek. Emails leveren vaak weinig op, maar kosten ook weinig inspanningen. Welke grote klus wil jij de komende dagen aanpakken in plaats van uren te besteden aan je mailbox?
  4. Succesvol zijn in een overvolle wereld gaat niet over meer doen maar net minder doen, dingen beter doen en met meer impact. Focus dus op de belangrijkste dingen en pas de minder belangrijke dingen hieromheen. Wat wil jij minder doen, beter doen en met meer impact?
  5. Focus op horizon 2. Vele mensen slagen er te weinig in om hun langetermijnplannen te vertalen naar een concrete realiteit op middellange termijn. Horizon 2 mist de aantrekkingskracht van langetermijndromen (horizon 3) en geven ook geen energiestoot zoals kortetermijnactiviteiten (horizon 1). Toch zul je de grootste impact hebben met op horizon 2 gerichte initiatieven. Wat is jouw horizon 2?
  6. Schrijf als je dronken bent, schrap als je nuchter bent. Soms hebben we het zo druk dat we geen tijd willen verspillen aan nieuwe ideeën. Toch zijn kansen om dingen uit te testen vaak heel waardevol. Met welk idee wil jij de komende weken experimenteren?
  7. Werk elke dag 30 minuten aan grote projecten. Met kleine veranderingen kan je je impact en motivatie vergroten: je vermindert uitstelgedrag, begint sneller aan belangrijke taken en je houdt deze langer vol. Waar wil jij vanaf nu elke dag 30 minuten aan werken?
  8. Herwaarderen is een cognitieve vaardigheid die van levensbelang is. We voelen meestal geen zorgen of angsten vanwege de gebeurtenissen op zich, maar door de betekenissen die we er zelf aan geven. Als we er andere betekenissen aan geven, veranderen onze emoties. Naar welke gebeurtenissen wil jij met een andere blik kijken?
  9. Slik de kikker. Als je je (werk)dag begint met het doorslikken van een kikker, is alles wat daarna komt minder erg. Wat is jouw grootste, belangrijkste en benauwendste project waar je momenteel aan werkt?
  10. Vieren en rituelen als voorspellers van sterke relaties en geluk. Het blijkt dat de manier waarop we ons gedragen op momenten van vreugde een positieve impact heeft op onze relaties. Rituelen kunnen hierbij een versterkend effect hebben door hun vaste regelmaat en voorspelbaar karakter. Welk bestaand, nieuw of herontdekt ritueel wil jij de komende weken meer aandacht geven?

Do less with more focus! #unicornyourmind #unicornyourwork

Is een zachte maar doelgerichte hand welkom om samen uit te zoeken wat écht belangrijk voor je is en hoe je met deze tips verder aan de slag kan? Neem dan zeker contact op voor een kennismaking!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s