Becoming

De afgelopen twee weken bracht ik samen met Manlief en de kiddies al rondreizend door in Frankrijk. Het boek Becoming van Michelle Obama was daarbij mijn trouwe extra reisgenoot, een welgekomen rustbrenger bij een glaasje rosé, zeker als de kinderen in bed lagen!

Het boek maakte alleszins de belofte van op de achterflap waar: een levendig verslag van binnenuit over zowel de historische lancering van haar familie in de wereldwijde spotlights als haar eigen leven in het Witte Huis in die acht gedenkwaardige jaren. Dit alles gebracht met veel charme, een tikkeltje humor en een onverwachte openhartigheid, as I like it.

Een eye-opener die vaak in het boek terugkwam en bij me bleef hangen ging over leven in twee snelheden en daarbij horende mindsets: het zowel blijven streven naar (meer) betekenis op lange termijn als veerkrachtig omgaan met de realiteit zoals die is vandaag. Geen evidente evenwichtsoefening, noch voor een politiek maatschappelijk landschap, noch voor een persoonlijke zoektocht naar balans.

Ik zie ook cliënten vaak worstelen met deze evenwichtsoefening en herken ze ook op mijn eigen pad. We hebben allemaal idealen, grote en kleine dromen die soms doorkruist worden door de realiteit, onverwacht verlies of teleurstellingen in het alledaagse. Of het nu om professionele ambities, relaties of persoonlijke doelen (klein of groot) gaat.

Ik citeer een passage uit het boek:

“Voor mij is becoming, ‘worden’ niet een bepaald iets willen worden of een bepaald doel bereiken. Ik beschouw het in plaats daarvan als een voorwaartse beweging, een manier om constant naar een betere zelf te streven. Die reis komt nooit ten einde. Ik ben moeder geworden, maar heb nog steeds veel te leren van en te geven aan mijn kinderen. Ik ben echtgenote geworden, maar ik blijf me aanpassen aan en word deemoedig van wat het betekent echt lief te hebben en een leven met een ander te leiden. Ik ben, in zekere mate, iemand met macht geworden, en toch zijn er momenten waarop ik me onzeker of niet gehoord voel. Het is allemaal een proces, stappen over een pad … “

Psychologen nemen in deze context vaak de woorden veerkracht en groeimindset in de mond. In Leonard Cohen lyrics klinkt het als ‘There is a crack in everything. That’s how the light gets in.’

Hoe je het ook omschrijft, op lange termijn trouw blijven aan jezelf en je innerlijk kompas in de pieken en dalen van het alledaagse is zeker en vast een basisvoorwaarde.

En het is deze trouw aan jezelf die ik jullie vanuit mijn strandzetel in La Douce France wens terwijl ik dankbaar terugblik op onze vakantie met pieken (frisse lucht in ons lijf en geest na al die tijd in ons kot, leuke kidsproof onthaastadresjes naar mijn unicorn- hart, lezen bij een aperitiefje in de zon, …) en dalen (kiddies die ondanks alle mindful opvoeden- literatuur met momenten best pittig waren, het weer dat het af en toe liet afweten, regelmatig wagenziek, …).

Ik keer alvast met nieuwe energie terug om me opnieuw te focussen op wat me betekenis geeft: cliënten helpen in hun persoonlijke zoektocht, mijn liefde voor het HR-vak doorgeven aan studenten en quality time met de kiddies & Manlief in de resterende #staycation zomerweken.

Fijne zomervakantie & -mindset!

Become!

tussenbanden-03

Plaats een reactie