Je krijgt zoveel meer ja als je nee kan zeggen

Afgelopen weken las ik dit boek van opruimcoach Nele Colle. Een vlot geschreven boek waarin Nele vanuit haar eigen proces tips & tricks geeft om meer grip te krijgen op je leven & werk en de keuzes die je maakt. Praktisch en laagdrempelig, maar toch ook wetenschappelijk onderbouwd, een combi waar ik persoonlijk ook in geloof en naar streef.

Het boek laat je kennis maken met de grootste ‘mollen’ waarmee de auteur geworsteld heeft. Ik heb de meest interessantste tips voor jullie opgelijst en voegde ook nog een paar persoonlijke aanvullingen toe vanuit mijn eigen praktijk als stress- en burn-out coach.

“t Is sterker dan mezelf”: ken jij je persoonlijke mammoeten al?  

De tijd dat we op onze hoede moeten zijn en indien nodig acuut moeten vluchten voor een groot wild dier, is al lang voorbij. Toch hebben we vandaag allemaal nog wel enkele ‘moderne mammoeten’ in ons leven waar ons stresssysteem jammer genoeg vaak niet aan aangepast is. Zo sluipt er vaak doorheen de jaren veel in je leven dat je (bewust of onbewust) stress bezorgt. Denk aan je overvolle inbox, het continu bereikbaar moeten zijn, een veelheid aan spullen in je huis, … Tegelijk stellen we zelf, gevoed door dezelfde ‘oerhersenen’, ook gedrag dat deze moderne stressoren in stand houdt. Want zeg nu zelf, hoe lang kan jij je telefoon missen? (Of anders gezegd, elk berichtje kan volgens onze oerhersenen ervoor zorgen dat je wel eens iets belangrijks mist…).

Conclusie: ons stresssysteem is gebouwd voor acute stressoren, maar we leven vandaag vooral in en met chronische stressoren. Het bewust worden van je eigen ‘moderne mammoeten’ is dus een eerste belangrijke stap in je weg naar meer rust en focus. Ken jij jouw persoonlijke mammoeten al?

“Ik kan niet kiezen”: heb jij ook wel eens last van keuzestress?

We denken dat we door niet te kiezen alle opties open houden, maar eigenlijk genieten we het meest als we echt keuzes durven maken. Je mist in het leven nu eenmaal meer dan je kan meemaken. Focus dus op wat je wint door de keuzes die je maakt.

Om in flow te komen heb je immers bewuste tijd en aandacht nodig. Wissel momenten van focus af met rustmomenten waarin je ‘opruimhersenen’ in actie kunnen komen.

Of zoals ik zelf (geïnspireerd door @structuurjunctie) regelmatig aan cliënten zeg, “als je pauzeert, ruil je tijd in voor energie”. En deze energie heb je net nodig om de keuzes te durven maken (én volhouden) die bij jou passen. 

“Ik blijf uitstellen of hou niet vol”: heb je wel voldoende energie over om een gedragsverandering aan te pakken?

Als je energie op is, dan nemen je oerhersenen het over. Denk aan prikkelbaar worden bij honger, negatief worden bij vermoeidheid of tout court geen fut meer hebben om je goede voornemens om te zetten in gedrag. Wil je dus een duurzame gedragsverandering in je levensstijl maken, dan ga je hiervoor genoeg energie moeten vrijmaken (en als je energiebatterij op is, deze eerst moeten herladen).

Ik merk dat cliënten in de drukte van het leven vaak te weinig stilstaan bij de basic energiegevers: voldoende slapen, gezond eten en regelmatig bewegen. Het lijkt een voor de hand liggend huis-tuin-keuken-advies en toch blijkt het best moeilijk te zijn om hiernaar te handelen. En ja hoor, ook ik pleit soms schuldig: ik moet toegeven dat ik na een paar drukke weken waarin ik te snel grijp naar zoet en te weinig slaap mijn energieniveau voel dalen (en dus ook minder tot mijn doelen kom).

Een ander, vaak voorkomend misverstand dat ik in mijn praktijk merk, is het verwarren van ontspannen met opladen. Zo kan een avondje brainless Netflixen natuurlijk eens deugd doen, maar het zal er hoogstwaarschijnlijk niet voor zorgen dat je de volgende ochtend boordevol nieuwe energie en ideeën zal opstaan. Echt opladen doe je meestal bij betekenisvolle activiteiten die je dichter bij jezelf brengen en aansluiten bij wie je bent en wat je nodig hebt. En dat is voor iedereen iets anders, dus een one size fits all-trucje is hier niet. Zelf ontdekken wat je batterijen doet opladen, is daarom vaak één van de eerste oefeningen in een hersteltraject. Ik vraag cliënten daarom regelmatig om een ‘energieselfie’ of een ‘energiedagboek’ te maken.

“Als ik nee zeg, voel ik me schuldig”: hoe kan je betekenisvollle relaties aangaan zonder jezelf te verloochenen?  

We zijn ontwikkeld om geluk te vinden in het helpen van anderen. Maar als het helpen van anderen en het voldoen aan de verwachtingen van anderen er voor zorgt dat je je eigen behoeften steeds aan de kant schuift, dan pleeg je gaandeweg roofbouw op jezelf en je lichaam. Durf dus trouw te blijven aan jezelf en je eigen grenzen.

Of zoals één van mijn favorieten Dirk De Wachter zo mooi zegt, “vriendschappen worden gegrond in het delen van ongelukkigheden”. Je hoeft dus (zeker bij echte vrienden) de schijn niet op te houden en mag (meer zelfs, moet!) je eigen grenzen, onzekerheden en worstelingen benoemen. Nee zeggen betekent vaak zoveel meer ja. Hoe kan jij betekenisvolle relaties aangaan zonder jezelf te verloochenen?

Persoonlijke mantra’s: heb jij er al?

Nele Colle sluit af met een aantal praktische tips om gemakkelijker nee te leren zeggen en haar persoonlijke mantra’s die ze doorheen haar pad heeft leren kennen.

Mijn persoonlijke top drie van mantra’s naar aanleiding van dit boek en die ik jou ook wens:

Als alles belangrijks is, is niets nog belangrijk.

Je kan gelukkig zijn zonder dat je voortdurend happy moet zijn.

Geef je hoofd rust, laat het waaien!

Ook het boek lezen? Zie o.a. Bookspot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s