#momlife, may your coffee be stronger than your toddler

Over jezelf terugvinden in het moederschap

Vorige zondag ging ik luisteren naar een lezing van Nina Mouton. Met als veelbelovende titel “jezelf terugvinden in het moederschap”. “Waar moet ik tekenen?”, dacht ik. 😉 Nee, het is gelukkig niet zo dat ik de trappers volledig kwijt ben. Wel ervaar ik (net als vele jonge ouders vermoed ik) dat kiddies op de wereld zetten en grootbrengen misschien wel het meest intensieve is wat ik tot nu toe in mijn 33-jarig bestaan gedaan heb. Met ups en downs en met zoeken naar een nieuw evenwicht. Voor jezelf, je gezin, je relatie en je work-life-balance. Maar bovenal met heel veel hartverwarmende liefde (inclusief plakzoenen) die je de mindere momenten en de korte nachten in perspectief doet plaatsen. Ik was vooral benieuwd naar het verhaal van de gezinstherapeute en oprichtster van Mona’s babbelgroep. Deze Facebook- groep verzamelde de afgelopen maanden een heuse community van tetterende mama’s die hun wel en wee over #momlife delen.

da30cc19ad047345f3d9dfa02db04b95

Pinterest-proof mét kiddies

De lezing ging door bij Amélie + moi, een kindvriendelijke hotspot die al een tijdje op mijn lijstje van te ontdekken plekken stond. Wat een leuke zaak die met heel veel smaak ingericht is. Denk aan een witte basis met vrolijke en kleurrijke accenten. En kidsproof. Het bewijs dat je niet gedoemd bent om je Pinterest -proof interieur op te bergen tot je kiddies het huis uit zijn! Amélie et moi heeft ook een kleine maar fijne shop met zorgvuldig uitgekozen items. Hier kom ik zeker nog eens terug voor een lunch met onze Juliette! Er zijn vers gemaakte babypapjes afgestemd op de leeftijd van je kindje. En lekkere lunch, taart en sapjes voor de oudjes. 

FullSizeRender (3)FullSizeRender (6)FullSizeRender (4)

Maternal gatekeeping & social coping

De lezing zelf was een mix van inzichten vanuit Nina haar praktijk én ervaringen delen met de andere aanwezige mama’s. 

Wat bij mij bleef hangen na deze kwetternamiddag: 

  • Mama’s klagen vaak dat veel van de zorg op hen terecht komt. Tegelijk houden ze dit vaak zelf in stand door het “maternal gatekeeping” fenomeen. Je weet wel (ja, mama’s :-),  de overtuiging dat we het zelf beter doen/weten. En hierdoor de “hulppoort” soms letterlijk zelf dicht houden. 
  • De komst van een nieuwe baby is altijd een nieuwe evenwichtsoefening, hoe sterk de relatie ook is. 
  • Om de voeling met jezelf niet te verliezen is het belangrijk om ook genoeg dingen te blijven doen die je voor de komst van de kiddies deed.  En om de gestolen uurtjes van het moederschap (als kindjes slapen, bij de babysit, of eens uit logeren zijn) hard (én zonder schuldgevoel) te koesteren.
  • Moederschap is een proces van vallen en opstaan. Groeien en uitproberen zijn deel van dat proces. 
  • Elke ouder voelt het beste aan wat goed is/ werkt voor zijn kind. Advies is welkom, maar blijft goedbedoeld advies. En elk kind is uniek en vraagt een specifieke aanpak. Dus vertrouwen op je buikgevoel kan, mag en moet. En je blijft zelf baas van je eigen huisregels. Ook als je familie, vrienden, collega’s, … daar een andere mening over hebben. #mamabaas

Al die kwetterende mama’s samen sterkten me nog eens in mijn overtuiging dat vrouwen in tegenstelling tot mannen een veel grotere voorkeur hebben voor wat psychologen “social coping” noemen. (Lees hier  meer over dit fenomeen.) En stiekem bedacht ik zo bij al die verhalen dat Manlief het zo slecht nog niet doet! Ik zet de poort open! 🙂 En spoor alle mama’s aan om dat ook te doen!

Tip voor mama’s die willen meetetteren: Mona’s babbelgroep. En misschien komen er binnenkort wel echte moedergroepen begeleid door Nina. Op zoek naar een kindvriendelijke plek in centrum Gent (vlakbij Sint-Jacobs en de Vrijdagsmarkt)? Check Amélie + moi. Nog nood aan een paar goede #momlife boeken voor in de vakantie? “The Gentle mom”, intussen bijna een klassieker onder de “hippe” mama’s blijft een heel toegankelijk & realistisch boek. Voor mama’s met pittige kiddies (we hebben er hier ook zo eentje lopen): Temperamentvolle kinderen, zo geef je het beste aan gevoelige, intense kinderen met een sterke wil (Eva Bronsveld).   

tussenbanden-03Bron quote: Pinterest 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s