Drie creatieve coachingstechnieken over verandering: het stopcontactprincipe, de deurwaarder-checklist-test en de dubbel-doel-boekhouding

De afgelopen weken volgde ik verschillende lesdagen bij your coach. Samen met een enthousiaste groep van HR- en coach-collega’s werd ik ondergedompeld in nieuwe inzichten en tools rond loopbaanvragen van cliënten.

Ik licht jullie graag drie coachingstechnieken toe die bij me bleven hangen. Drie inzichten rond iets bij jezelf veranderen: kort, maar krachtig, met een speelse toets, #asilikeit

  • Het stopcontactprincipe: net zoals er bij een stekkerdoos maar een beperkt aantal aansluitingen mogelijk zijn, is er ook een limiet op het aantal thema’s die je tegelijk kan vastpakken. Wat speelt er nog bij je, zowel op werk als op privé-vlak? Hoeveel energie vragen deze thema’s? Zijn er eerst bepaalde zaken die je op orde wil/moet hebben, vooraleer je je met volle focus je loopbaan(vraag) onder de loep kan nemen?
  • De deurwaarder-checklist-test: trigger jezelf om de beweging/ verandering die je wil maken, zo specifiek mogelijk uit te drukken zodat een neutrale derde die als een “deurwaarder” zou kunnen afchecken. “Ik ga dan wel eens de vacaturewebsites bekijken” wordt dan “ik neem drie keer per week tussen 20u en 21u de VDAB-site, Vacature en Jobat door op nieuwe relevante vacatures”. Voelen jullie het verschil in energie en focus?
  • De dubbel-doel-boekhouding: vaak brengt een verandering of een beweging ook een zeker verlies met zich mee. Kan dit verklaren waarom je uitstelgedrag vertoont? Wat trekt tegen? Wat verlies je als het lukt? Wat staat waar op je eigen balans?

Veel loopbaan-ontrafel-plezier! #unicornyourwork

PS Waarom ik wel fan ben van your coach? Een hands-on coachingschool, sterk in visuals en beeldspraak, in een inspirerende omgeving aan Dok-Noord. Inclusief lekkere en gezonde lunch. En de durf om ook eens niet-alledaagse methodieken toe te passen. Wat denk je van Lego tijdens loopbaanbegeleiding?

tussenbanden-08

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s