September- blues voorkomen: over de foert-methode, Disney-strategie en GBV (gezond boerenverstand)

September. Na een warme zomer schakelen velen onder ons met een pak mooie reisherinneringen en een bruine snoet terug over naar de orde van de dag. Boekentasjes maken, boterhammen smeren, agendabeheer, deadlines, hobby’s, … Na een paar weken voelt het terug helemaal vertrouwd en lijkt die heerlijke zomer waarin alles mag en niets moet alweer veraf. En durft er wel eens wat September-blues de kop op te steken.

Opnieuw een portie structuur en regelmaat, het heeft zo z’n voordelen, zeker voor kinderen. Ik merk hier alleszins dat mijn kleine monsters best wel gebaat zijn met wat meer voorspelbaarheid en ritme. En in alle eerlijkheid, ik voel dat dit ook wel bevorderlijk werkt voor mijn eigen gemoedsrust ;-).

En toch zitten we met het vallen van de bladeren terug snel allemaal in de dagelijkse ratrace. Vergeten we die goede voornemens die we in onze hangmat maakten niet te snel?

Ik ging de afgelopen dagen naar een paar boeiende lezingen waarbij ik geïnspireerd werd door drie verschillende strategieën om niet te verdwalen in de drukte van het leven en trouw te blijven aan jezelf. Om even over na te denken als je na een lange werkdag uitgeteld met een glas wijn op de sofa ploft (en weet je, dat laatste is trouwens eigenlijk best zo erg niet)!

Foert-methode

Tijdens het HR-breakfast van HR Alert hield Stephanie Van Ooteghem, aka “moederbal” bij Balls and Glory, een geanimeerd en authentiek pleidooi voor haar Foert-methode. Waarbij we allemaal wat meer bewust “foert” mogen zeggen, tegen anderen, maar zeker en vast ook tegen onszelf. Foert aan een kraaknet huis, aan elke dag vers koken, aan perfect gestylde kinderen en aan mama die nooit boos is, … Kortom, foert aan het altijd moeten voldoen aan de verwachtingen, van jezelf en van anderen. Of, anders gezegd, met een beetje meer mildheid af en toe kom je al een heel pak verder #perfeclyimperfect #momster

IMG_6327

Disney-strategie

Tom, één van de bezielers van your coach, vertelde tijdens de opendeurdag van dit Gents coachings- en opleidingsbureau, over de drie fasen van de W. Disney-strategie.  Over de dromer, de realisator en de criticus. Stel jezelf drie vragen.

1: Wat wil ik, wat is mijn doel (dromer)?

2. Hoe ga ik dit realiseren, welke stappen ga ik ondernemen (realisator)?

3: Wat kan er misgaan (criticus)?

Belangrijk hierbij is de vragen in deze volgorde én afzonderlijk te beantwoorden. Want, geef nu zelf toe, hoeveel keer heb je je eigen ideeën al niet afgeschoten omdat nog voor je deze concreet kon uitproberen, je innerlijk stemmetje (dat is niet haalbaar, hier is geen interesse voor, dit gaat je petje te boven, …) de bovenhand neemt. Of hoe we, als we dit willen, in de drukte van elke dag, onze dromen bewust de aandacht kunnen geven die ze verdienen. #alleswatjeaandachtgeeftgroeit #outofcomfortzone

831d5ac2a9623be0c89f2dc08d4dc216.jpg

GBV (= gezond boerenverstand)

GBV = gezond boerenverstand. Een oneliner van John Meurysse, HR-manager bij A.Z. Maria Middelares, die bij me is blijven hangen. Maken we het onszelf en al zeker op een professionele werkvloer soms niet allemaal nodeloos complex? Moet elke beslissing vijf verschillende “rangen” passeren? Vraagt elk probleem een diepgaand onderzoek? Wat als we eens meer zouden vertrouwen op het kunnen, talent en beoordelingsvermogen van onze medewerkers en collega’s? Het proberen waard! Ik ben alvast fan. En durf vanaf nu ook wel eens een mail te beantwoorden met GBV. En jij?

Ik wens jullie een fijn najaar!

P.S. Denk eens terug aan dit blogbericht als je verdwaalt in je to do’s/mails en je (professionele) dromen veraf lijken…

tussenbanden-08

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s