Over terugblikken en een nieuw begin, #happynewyear

Je kon er de afgelopen dagen niet naast kijken, de traditionele eindejaarslijstjes en voornemens voor het nieuwe jaar waren alom aanwezig. En zelfs de f*-it-lijstjes ontbraken hier en daar ook niet :-). Vermoedelijk zat de hype rond M. Manson met “De edele kunst van not giving a fuck” daar voor iets tussen!

Lijstjeslover als ik ben, dacht ook ik na over wat ik in het nieuwe jaar extra aandacht wil geven, bewust wil loslaten of anders wil aanpakken. Ik kocht een paar weken terug al een paar mooie schrijfschriftjes waarin ik enthousiast een “key” voor 2018 maakte. Want hey, niets therapeutischer dan afvinken en doorstrepen!

En toch kwamen de lijstjes deze keer niet zo spontaan. Iets wat voor mij als schrijf-je-leeg-fanaat en eeuwige planner toch wel een vreemde ervaring was. Wat was er aan de hand? Zat mijn hoofd nog te vol? Had ik een “schrijversblok” (jeetje!)? Of waren er net te veel ideeën in de running en had ik last van keuzestress?  Geen idee… Ik werd er wat onrustig van.

Tot ik besefte dat de tijd misschien nog niet helemaal rijp was. Misschien moest ik tussen al de kerstdrinks, vakantie-uitjes en cadeautjestijd door toch nog even bewust stilstaan bij het afgelopen jaar.

Terwijl de kiddies bij oma & opa op logement waren en Manlief op de zetel kampeerde :-),  “rommelde” ik een hele avond aan mijn bureautje. Verzamelde kaartjes en hebbedingetjes van het afgelopen jaar, gelezen en nog te lezen boeken, fotoprints en vakantiedagboeken, eigen krabbels en lijstjes, notities bij gevolgde opleidingen en lezingen, inspiratie voor blogberichten, tijdschriften en kinderknutsels, … het passeerde allemaal de revue. Een visuele roadmap, met veel warme herinneringen, hier en daar een teleurstelling en een box vol ideeën voor later.

In psychologenland wordt terugdenken aan hoogtepunten van een afgelopen periode een heel effectieve “moodbooster” genoemd.  Af en toe terugblikken werkt tegelijk helend én leerrijk.  M. Huijer omschrijft het treffend als volgt: “we kijken naar de wereld door de bril van onze ervaringen”…

2017 was bij nader inzien een prikkelend, maar tegelijk ook intensief jaar. Dat af en toe eerlijk gezegd ook best wel vermoeiend was. Transitie is het woord dat bij me opkwam en dat is blijven hangen. Overgang en het vinden van een nieuw evenwicht.

  • #Momlife. Of hoe de komst en het groter worden van Juliette een zoektocht naar een nieuw gezinsevenwicht met zich meebracht. En een chronisch slaaptekort de afgelopen maanden toch wel wat sporen naliet. Maar ik relativeer dit alles tegelijk heel snel als ik die ondeugende kindersnoetjes zie!
  • Van doen wat je doet, naar doen wie je bent. Of hoe mijn blog mij aanzette om mijn (professionele) liefde voor psychologie & HR te combineren met mijn (persoonlijke) liefde voor vormgeving en taal. Ik wil dit in het nieuwe jaar heel graag verder uitwerken, wordt vervolgd…
  • Tussen ontdekken en rust nemen. Of hoe mijn honger naar nieuwe kennis (vb.  mijn opleiding tot stress- & burn-out coach) en (blog)inspiratie ook best wel extra   energie vroeg. Ook ik moet mezelf er bij tijd en stond aan herinneren om af en toe een komma te zetten in plaats van verder te hollen (walk the talk!). Ik beken, dat zal in het nieuwe jaar vermoedelijk niet anders zijn, iets met de aard van het beestje :-).
  • Tussen halfvol en halfleeg. Of hoe ik het belangrijk vind om positief in het leven te staan en tegelijk meer dan ooit besef dat dit niet altijd evident is. En het leven soms ook gewoon kabbelt in plaats van fladdert en dit ook best wel (even) ok kan zijn. Een les in mildheid en geduld. Die ik af en toe nog eens moet herhalen :-).

Ik sloot het jaar voor mezelf af met dankbaarheid én acceptatie voor wat was. Ik heb deze keer dus geen expliciet lijstje van nieuwjaarsvoornemens. Ik nam me maar 1 ding voor en wens jullie met veel liefs hetzelfde.

Wees wie je bent.

Geef aandacht aan wie en wat je zelf belangrijk vindt, volg je gevoel en hart, leef jouw leven, maak jouw vleugje magie in elke dag.

Of laat je eigen eenhoorn los! #unicornyourlife

PS. Een paar suggesties “for on the road”.  Koesteren van wat er is. Er een nachtje extra over slapen. Een nieuwe start van wat er al eerder was. Verandering omarmen. Iets nieuws aanpakken. Iets loslaten. Not giving a f*. Happy new year! Cheers!

26165899_10156068382693118_8901643708541825016_n

tussenbanden-08

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s