Je veerkracht bewaren tijdens de wintermaanden

De kille wintermaanden komen er aan. Heb jij ook nood aan wat extra tips om je veerkracht te bewaren? Mijn persoonlijke top vijf:

  1. Nu de dagen korter worden, vertrek je ’s morgens vaak nog in het ochtendschemer naar je werk en is het bij thuiskomst alweer donker. Een extra reden om over de middag eens een frisse neus te halen en zeker in het weekend te genieten van de buitenlucht! Dit hoeft niet altijd ver en spectaculair te zijn, onderzoek toont aan dat je door een half uurtje te wandelen per dag al tot rust komt en je stress doet verminderen. Haal die laarzen, muts en handschoenen dus maar boven!
  2. Iedereen heeft zijn eigen ‘ontlaadmanieren’ of activiteiten die je helpen om te ontladen en energie bij te tanken. Voor mensen met stress- en burn-out klachten is het niet altijd meer duidelijk wat hen precies doet ontspannen. Of hebben ze hierin de laatste tijd niet meer geïnvesteerd. Je eigen energiebalans opmaken en terug ontdekken wat je energiebatterij oplaadt, is dan ook vaak een onderdeel van de begeleiding. Tegelijk is het voor iedereen zinvol om hier regelmatig eens bij stil te staan. En een wissel van seizoenen brengt altijd nieuwe mogelijkheden. Geen zin om te gaan lopen in de gietende regen?  Tijd om dat boek dat al lang op je nachtkastje ligt eindelijk eens te lezen onder een knus dekentje!  Of haal je old-school je breinaalden terug boven?
  3. “Je lichaam is altijd slimmer dan je hoofd”, is een vaak gebruikte richtlijn in stress- en burn-out preventie. Of hoe je lichaam signalen uitstuurt wanneer het in overdrive gaat (en je dat zelf nog niet goed doorhebt of (on)bewust negeert). Probeer zeker tijdens de kille wintermaanden extra goed te verbinden met en te zorgen voor je lichaam.  Een extra kop verse soep, een lekker warm bad en eens extra vroeg onder de veren? Heb je last van de zoveelste verkoudheid of vertelt je lichaam je eigenlijk iets anders?
  4. Met het vallen van de bladeren en de vele donkere dagen hebben meer mensen last van neerslachtige gevoelens. Op zich is dat niet onrustwekkend, maar tegelijk voelt dit niet altijd zo comfortabel voor jezelf én al zeker niet in het alom tegenwoordig aanwezige streven naar geluk. Ik ben zelf een grote fan van het gedachtengoed van psychiater Dirk De Wachter. Een paar passages: Af en toe wat lastigheid in het leven, valt niet te vermijden. Als we die niet inslikken maar durven delen, dan hebben we denk ik een goed bestaan. Als we allemaal wat meer elkaars psychiater zouden kunnen zijn, dan zouden mijn wachtlijsten misschien een stukje korter zijn. Ik denk dat burn-out veelal te maken heeft met te weinig aandacht, en niet met te veel werkuren. Als je het bij momenten lastig hebt met je lief, met je kinderen, met ouder worden, met je baas of met je centen, vergeet niet met elkaar te praten.”
  5. De eindejaarsperiode is traditioneel een periode van terugblikken en nieuwe voornemens maken. Vele studies en artikels rond positieve psychologie tonen het gunstige effect van terugkijken en reflectie aan. “We weten allemaal wel dat het ‘goed’ is om dankbaar te zijn, maar in de waan van de dag schiet het er vaak bij in. Toch is het voelen en tonen van dankbaarheid een van de eenvoudigste manieren om je in korte tijd een stuk gelukkiger te voelen, om stress te verlagen en om je sociale contacten te laten bloeien.

#unicornyourmind

Bron foto: https://www.happymakersblog.com

tussenbanden-03

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s