A calm mind is a creative mind

Mindfulness. Voor velen dé manier om aandacht te geven en in het leven te staan, voor anderen een lege, zweverige doos; de zoveelste hype in psychologen- & coachingsland. Een klein jaar geleden besloot ik zelf de proef op de som te nemen. Ik nam samen met een aantal collega’s deel aan een +/- 8 weken durende training (bij Idee Kids worden medewerkers gestimuleerd om hun eigen veerkracht te bewaken. Het volgen van deze training is één van de mogelijkheden hiertoe).

It’s about learning to dance in the rain

Ik vond het best wel spannend, die eerste sessie. Ik wist eerlijk gezegd niet zo goed waaraan me concreet te verwachten. Ik hoopte vooral dat het niet te zweverig zou worden. Ik vreesde dat dit wel eens zou kunnen botsen met mijn resultaatgerichtheid, bezige bij weet je wel. Meteen tijdens de eerste sessie werd deze vrees weggenomen. Er werd opperste concentratie gevraagd (mediteren is best wel hard werken ervaarden we) en stevig geoefend (o.a. om te voelen waar je eigen grenzen liggen en wanneer je gedachten een loopje met je nemen). Maar er werd tegelijk ook heel wat afgelachen en aan (zelf)relativering gedaan. Onze trainer benadrukte vanaf de eerste sessie dat de essentie/ het einddoel niet ligt in een stressvrij leven of een continue zen-modus. Het gaat eerder over het rust vinden en zijn in de “maalstroom van het leven”. Dit was voor mij echt wel dé belangrijkste les uit de volledige training. “Life is not about waiting for the storm to pass. It’s about learning to dance in the rain (Vivian Greene)”.

0bdddd696e7da603615d2ddbc26ffb19

Ter relativering (alvorens we de te “zware” toer op gaan :-)) een paar leuke anekdotes uit de lessenreeks. Eén van de opdrachten die we kregen, was om elke eerste hap van een maaltijd met volle aandacht te eten. Deze opdracht zorgde thuis bij Manlief toch wel voor enige hilariteit, tot een zekere ergernis toe (“waarom eet je zo traag? stop met zo te smekken!”😉 ). Alle gekheid op een stokje, wat deze opdracht me wel geleerd heeft, is om bewuster te eten. En zeker tijdens een drukke werkdag de maaltijd of een kopje koffie of thee ook écht als een rustmoment te gebruiken. Ik durfde vroeger vaak aan mijn bureau te eten terwijl ik doorwerkte.  Ik heb me voorgenomen dit zo veel mogelijk achter mij te laten. En, tip voor de “lijners” onder jullie! Als je heel bewust eet en geniet van een verwennerij zoals een stukje brownie, dan smaakt het echt nog zo veel beter en heb je nadien een meer voldaan gevoel. Probeer maar eens!

Tot slot een bekentenis. De meditatie-oefeningen veroorzaakten een rare mix van gewaarwordingen bij mij. Ik moest echt mijn best doen om mijn focus te bewaren, wat ik vrij intensief en inspannend vond. Tegelijk creëerde de focus en geleide meditaties ook een grote rust en ontspanning. En geloof het of niet, ik ben zelf tijdens één van de sessies even ingedommeld (waarbij ik toch wel wat gegeneerd wakker werd 😉).

A calm mind is a creative mind

Intussen zijn we een klein jaar verder en heb ik geëxperimenteerd met verschillende vormen van en oefeningen in mindfulness. Wat me persoonlijk het meeste aanspreekt, is de combinatie van mindfulness en creativiteit. Ik denk hierbij o.a. aan leuke tools zoals de Mindfulness box van Eva Brobbel (met inspiratie- & opdrachtkaarten en mooie quotes) en happy crafting projectjes om je hoofd leeg te maken. Niets leuker voor mij dan een beetje schrijven, kleuren, knippen en plakken tijdens een gestolen uurtje van het moederschap, als het huis even stil is!

mindfulnessbox

Gek genoeg en toeval of niet, ik zag een paar weken terug een nieuwe special van Flow-magazine rond dit thema: Mindfulness & creativiteit, a calm mind is a creative mind. Een aanrader voor iedereen die graag op een toegankelijke, leuke en creatieve manier met mindfulness bezig is! In deze special krijg je aan de hand van een 19-dagen-plan een aantal inspirerende opdrachten. Ik pik er de komende maanden af en toe eens eentje uit en vertel jullie mijn ervaringen.

Als starter alvast “je eigen fotoproject: kijken met een andere blik”. De kern van deze opdracht zit hem in de vaststelling dat je je omgeving op een andere manier benadert en ervaart als je heel gericht op zoek gaat naar mooie plaatjes binnen een bepaald thema. Dit kan zowel thuis zijn (vb. maak elke dag een foto van een detail in je huis dat je mooi vindt en je ‘thuis” doet voelen) als op vakantie (vb. fotografeer overal waar je komt een huisdeur of een waslijn die je aanspreekt en iets vertelt over de streek). Ik heb een paar jaar terug een gelijkaardig projectje gedaan waarbij ik elke dag een foto nam van alledaags klein geluk. Het leverde me na een jaar een mooi fotoalbum met warme herinneringen op, maar zorgde er vooral voor dat ik me bewuster werd en meer genoot van de alledaagse gelukmomenten (wat ik nog steeds probeer vast te houden).

a-calm-mind-is-a-creative-mind

Klein geluk wall

Intussen begon het terug te kriebelen om een nieuw fotoprojectje op te zetten en deze opdracht gaf me het duwtje in de rug. Bij deze op mijn blog een “Klein geluk wall” over kijken met een andere blik waarbij ik het thema van de foto’s om de maand verander. Ik steek in februari van wal met #onlylove. Happy Valentine!

Meer weten, lezen en uitproberen over mindfulness en creativiteit? FlowmagazineLeven in de maalstroomMindfulnessbox Eva Brobbel

tussenbanden-03

Bron foto’s: Pinterest, Mindfulnessbox Eva Brobbel

 

 

Een gedachte over “A calm mind is a creative mind

  1. Schitterende start, meid ,van een prachtig project dat ik graag van op de zijlijn opvolg. ik ben er zeker van dat jouw inspiratie ook ons leven al mooier maken. Ik deel dit graag aan al mijn volgertjes. Veel succes maar vooral: geniet. 😍😘😘

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s